Laudato si

Laudato si

cropped-okeeffe_series_i-no.3_479.jpgPå valgdagen offentliggjorde pave Frans sin første ‘encyclica’ (Hyrdebrev). Sikke en tilfældighed!

Hele teksten er netop offentliggjort på engelsk:

http://w2.vatican.va/content/francesco/en/encyclicals/documents/papa-francesco_20150524_enciclica-laudato-si.html

Pave Frans’ første hyrdebrev er en sønderlemmende kritik af et økonomisk system, som gennem profitmaksimering (altså individuel grådighed) skaber overforbrug og social ulighed, beskadiger miljø og natur, tilintetgør planter, skove og dyrearter og måske værst af alt fører lukt til en klimakatastrofe.

Produktion af varer og finansspekulation har overtrumfet politikernes magt over systemet. Revolution er den eneste udvej til at redde menneskeheden – ikke gennem en klassekamp, men gennem en accept af kristne principper og værdier.

Jeg har de sidste tre uger været forbløffet over at dette alvorlige tema har været helt fraværende i valgkampen. Kun ‘Alternativet’ har jeg hørt nævne, at de vil dæmpe finanssektorens vilde spekulationer.

Jeg var til politikermøde for et par dage siden:

Næsten alle brugte ordet: ‘at føre en ansvarlig økonomisk politik’ – og det er jo fint at ingen vil føre en uansvarlig politik.

Men hvordan tror man, at den forholdsvis lille del af den samlede økonomi, der for tiden er undergivet demokratisk kontrol, overhovedet kan holdes stabil og ‘ansvarlig’ når finansvæsnet samtidig er i stand til at kaste hele verden ud i dybe kriser, som i den sidste ende skal betales af s. k. almindelige mennesker.

Jeg vil holde øje med pave Frans’ encyclica: ‘Laudato si’ og bringe mere om den her på siden.

Laudato si er i øvrigt de ord der indleder hver strofe af Frans af Assisis ‘Solsang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.