Forandring eller Forvandling

Forandring eller Forvandling

METAMORFOSER:

Kan der meningsfuldt skelnes mellem

Kvalitative og Kvantitative forandringer, –

således at en kvalitativ forandring skal kaldes en metamorfose eller forvandling?

For at få lidt billeder til spørgsmålet skal vi se på insekternes verden. Særligt er sommerfuglen kendt for sine fantastiske metamorfoser. Sommerfuglen står på mange måder som urbilledet på en metamorfose:

Sommerfuglen lægger æg. Bemærkelsesværdigt lige nøjagtigt på de planter, eller endog den planteart, som dens afkom, larven kan leve på.

Når ægget klægges kan larven, som er ganske lille, begynde sit liv med at gnaske planten i sig. Og appetit har den lille, så man næsten kan høre dens kæber gnave i kålbladene. Gnave-sporene er bemærkelsesværdige: De begynder ganske småt og bliver efterhånden bredere, så bredden hele tiden afspejler larven, der tager voldsomt på. Kort tid efter er der kun ribberne tilbage på bladet og larven er kravlet ‘væk’.

Den har forpuppet sig!

Hvad sker der inde i puppen?  Al larve-sturktur opløses, puppen er stiv, størknet – tilsyneladende livløs. Den hænger måske under tagudhænget eller under en godt beskyttet gren.

Og endelig sker underet, en fuldt færdig sommerfugl maser sig ud af puppe skallen, retter ben og vinger ud og flyver på bedste sommerfuglevis ud i sommeren, som om den aldrig havde lavet andet  -og det har den jo sådan set heller ikke.

Forvandlingen er gennemført.

Larven udfører en kvantitativ forandring, den vokser.

Metamorfosen sker inde i puppen, skjult for vore øjne, men hvis man som dreng har prøvet at skille en puppe ad er skuffelsen og overraskelsen uovervindelig: Der er ikke andet end ‘snask’ inde i puppen, larven er væk og sommerfuglen endnu ikke kommet. et håndgribeligt under sker lige foran næsen på os.

Og samme ufattelige metamorfose gennemgår alle insekter: Bier, myg, fluer. Al kravlet og svirrekrybet kan kan det.

Og vi fatter det ikke!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.