Kunstrejse Amsterdam 2016:

Kunstrejse Amsterdam 2016:

Rejsens program:

Mandag 6. juni kl. 9:30:  Van Gogh museum

  kl. 15:00                         Rembrandhuis
Tirsdag 7. juni kl 9:30       Rijksmuseum med TO købte guidede ture og to med Helle og mig. (fordi vi ikke må være mere ned 15 på et hold)
Turene er kl 9:30 og 15 :30. JEg regner med at vi spiser frokost på museet, men man kan jo komme ind på sit Museumskaart hvis man trænger til udgang..
Onsdag 8. juni  kl. 10:00  Stedlijk Museum
                          kl. 16:00   Joris Laarman Lab.
Torsdag 9. juni  kl ca 8:30  Afgang til den Haag med tog
                          kl 10:30    Mauritshuis. kunstmuseum
                               Frokost i Delft
                               Omvisning i Delft
Til Amsterdam med tog  (rejsen tager en time og jeg køber gruppebillet i 2 eller 3 dele så man kan tage tilbage lidt delt. Hvis
nogen VIL køre i egen bil, så sig lige til..)
Fredag 10. juni:  Fri formiddagen  (Anne Franks hus er en mulighed,) OMA!
Fredag den 10. juni  kl 18:    Gensyn til en hyggelig tur i van Gogh museet, et særlgit fredag-aften arrangement,

Amsterdam og Delft

Kanaler, farverige smalle huse, international stemning, blomstermarked, shopping – og kunst.

Søndag den 5. juni åbner  ‘verdens største café’ mange steder i byen se:  http://www.bankjescollectief.nl/en/find/

Der er inspiration at hente i appen Ulmon. http://www.ulmon.com/#get-the-app

Og selvfølgelig også i rejseguider mm.

I Amsterdam levede i perioder to af de kunstnere, vi skal leve os ind i på turen: Rembrandt og van Gogh. Og i den maleriske by Delft levede den tredie: Vermeer.

Vincent van Gogh

bliver rejsens centrale kunstnerskikkelse. Vincent udviklede sig fra sin barndoms og ungdoms religiøst ortodokse og moralsk snævre verden til en fri ånd, der skabte en ny måde at se på.

Vil vil prøve at krybe ind i hans liv og tænker (og måske få opløst myten om en skør, excentrisk personlighed) mest gennem hans malerier, tegninger og brevene til borderen Theo, der som den eneste støttede Vincent livet igennem.

Vincent var stort set autodidakt. I en af de skoler han gik på lærte han både engelsk og fransk, som han flittigt brugte resten af livet. Han læste meget og fulgte kulturens strømninger i hjemlandet, i Frankrig og i England, men han blev i sin levetid ikke en anerkendt del af den.

Vincent havde livet igennem en vis afstandstagen til det etablerede, en stærk modvilje mod at gøre noget med det formål at blive accepteret (‘chikt’, som han kaldte det). Derimod var han betaget af det ærlige og livsnære.

Vincents kunstneriske værk er kort, egentlig kun 8-10 år. Men i den korte tid er der flere perioder, der er tydelige afspejlinger af hvor han opholdt sig i den tid. Derfor den lille ‘biografi’ nedenfor.

Der findes utallige historier og analyser af van Goghs liv og værk. Nogle er heltedyrkende, andre psykoanalytiske. Sagen er at enhver kan møde ‘sin van Gogh’.

Jeg vil anbefale at finde tid til lidt selvstudier, også på internettet findes der gode kilder. F. eks:

http://www.vangoghmuseum.nl/en  og på dansk denne:

http://www.vincentvangogh.dk  Et dansk par har rejst i van Goghs fodspor og læst meget.

Endelig er det værdifuldt at læse nogle af brevene. Denne lille samling er fin: ‘Breve om religion og kunst.’ – oversat og udvalgt af H. P. Rohde. 1953. (80s)

Og van Goghs breve på internet: http://vangoghletters.org/vg/  Spændende ikke mindst fordi alle brevene er gengivet i facsimile – dvs. alle tegninger i brevene kan ses her.

Rembrandt

Amsterdam er Rembrandts hjemby. Han og hans værksted skabte utallige værker, nogle præget af rutine, andre af originalitet. Rembrandts særkende blev hans måde at få lyset til at blænde i et billede. Metoden var at blande alle farver så der i biledets store flader opstod en uensartet tung mørkebrun, så mørk at den hverken var farve eller sort. I dette mørke udsparede han så et – til tider meget lille område med lys. Lyset virker overvældende.

Som vi så på en kursusdag er hverken lys eller mørke synlg, men kunstnerne kunne gøre det synligt. Rembrandt satte dybe spor i kunsten, så dybe, at selv van Goghs tildige malerier var tunge og mørke.

Rembrandt anden særlige udmærkelse var at male portrætter, både af sig selv og af enhver, der ville bestille og betale. Den berømte ‘Nattevagt’ er et eksempel på gruppeportræt.

Rembrandt levede i kunsttraditionen i nordeuropa, hvor lyset snarere end kompositionen er bærende i vores måde at se på. Rembrandt så at sige ofrer farverne for lyset.

Vermeer van Delft

Vi stiftede bekendtskab med hovedparten af Vermeers værk med det kyndige foredrag af Tage Søndergård Kristensen. Vi får rig mulighed for at studere hans Vermeers hovedværker i den Haag og i Delft. Der vil være en guide i Delft, som vil fortælle om byen og kunsten.

Moderne kunst mm

Der er også planlagt et besøg på Amsterdams samling af moderne kunst. Der vil vi nok finde på en blanding af føring og individuelle opgaver.. (siger Helle)

Joris Laarman

arbejder i spændingsfeltet mellem design, kunst, videnskab og IT. Han vil tage imod os i sit studie i Amsterdam – sammen med hans betroede medarbejder Rasmus Frankel.

Joris har en solo-udstilling på Groninger Museum. Udstillingen flytter til Paris/Louvre til maj. (og der jo ikke mere end et par timer i tog fra Amsterdam til Paris, hvis det kunne friste nogen efter kurset.)

Museumskaart

Alle Museumskaart ligger klar til os i Amsterdam. De er personlige og de giver fri adgang til de fleste museer i Holland – og så i et helt år. Hvis nogen vil benytte deres museumskaart inden mandag morgen, kan det lade sig gøre, men sig lige til..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.