Lys og farver

Lys og farver

Reinsholmgård den 2/4-2016 kl 10 til 16:30

To modsatte forståelser af farver er dybt forankrede i vores kultur. Så dybt, at kun den ene anerkendes som sand hvorimod den anden ‘kun’ har sat spor indenfor kunst og filosofi.

Den anden er IKKE en teori men et sæt af iagttagelser, der er velordnede og som med deres mangfoldighed lader mange ‘forklaringer’ stå åbne. Den anden er nem at overskue. Så den kan vi hurtigt komme igennem: farver er lys af forskellig bølgelængde.   De påvirker øjet forskelligt, hvorved vi får en opfattelse af farver i vores bevidsthed.

Den anden tager fænomenet farver for pålydende og undersøger præcist hvordan de – farverne – optræder og virker i forskellige sammenhæng.

Det er disse forskelligheder, vi skal opleve denne lørdag.

Ein Problem, das der Mensch gelöst zu haben glaubt, entzieht ihm die Möglichkeit, tausend Dinge klar zu sehen, die in den Bereich dieses Problems fallen. Er achtet auf sie nicht mehr, weil er über das Gebiet [15] aufgeklärt zu sein glaubt, in das sie fallen.

 

Wittgenstein:

Wer mit Goethe übereinstimmt, findet, Goethe habe die Natur der Farbe richtig erkannt. Und Natur ist hier nicht, was aus Experimenten hervorgeht, sondern sie liegt im Begriff der Farbe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.