Colmar

Colmar

Colmar: ‘hovedstaden i Alsace’

Colmar, ‘malerisk’ kulturby. Mest kendt for at have Gottfried Grünewalds: Isenheimer Altaar. Men sandelig også for sine vine, herlige cafeer, charmernede gamle bygninger. Vi bruger en dag i Colmar ved at tage morgentog de ca 65 km fra den franske banegård i Basel. (SBB) Det tager 45 min. (Hvis mange af deltagerne er i bil, kan vi jo også køre selv?)

ISENHEIM er en lille by ca 20 km syd for Colmar. Det var i denne by, Antionitterne havde deres mest berømte kloster/hospice og her Gottfired Grünewald skabte altertavlerne, der nu er i Colmar. Byen Isenheim, men sit store hospice lø på en korsvej, hvor vejen til Rom krydsede pilgrimsruten til Santiago. Mere om dette på den tyske hjemmeside her.

PÅ vejen mellem Basel og Colmar (næsten) er Strassburg, med sin imponerende Gotiske katedral. Den er værd at besøge – og mulig at nå til, hvis deltagerne er i bil.

Strassburgern Dom

Isenheimer altertavlerne blev skabt tidligt i den ‘nordiske’ renæssance. 1512 – 1518. Så det har netop haft 500 års fødselsdag. I den anledning har man påbegyndt en restaurering af de enkelte tavler, Og der kommer farvestyrke og nuancer frem, der kun kan overvælde og begejstre!

Restaurerings-arbejdet foregår for åbne døre, så vi får lejlighed til at iagttage, hvordan arbejdet skrider frem og til at tage de friske farver, befriet for 500 års gulligbrun fernis, i øjesyn med egne øjne.

Ekspert ved at fjerne gulnet lak fra Isenheimer altertavle.