Browsed by
Måned: december 2019

Nytårs-ønske. Nytårs-forsæt.

Nytårs-ønske. Nytårs-forsæt.

Edvard Munch: Sol. Fra Oslo Universitets Aula.

Jeg ønsker jer alle et lysfyldt kulturliv i hele det nye år. Kultur er det, der kan få os til at forstå. – Ikke ved tvang, ensretning, massepåvirkning, sociale medier, overvågningskapitalisme osv. Men ved at vi – hver især tager os tid til at sætte vores oplysninger sammen, så de forholder sig til hinanden – som en helhed.

‘Enhver forståelse er egentlig at sætte det ene i forhold til det andet. Vi kan jo kun begribe og forstå verden ved at sætte det ene i relation til det andet.’

Hermed antydes også: at jo større sammenhænge vi kan sætte de enkelte ting ind i, desto bedre, stabilere forståelse. Det vi benytter os af når vi skal sætte de enkelte elementer i forhold til hinanden er tænkningen. Den frie, intuitionslignende tænkning. (ikke den tvungne nyttetænkning!). Denne lysende tænkning øver vi, når vi arbejder med kultur (kunst, videnskab, religiøsitet).

Mit Nytårsønske: At I, hver for sig og sammen, må få bedre muligheder for at beskæftige jer med kultur. Og se verdens spørgsmål i et bredere kulturelt lys. Og oftere have det som samtaleemne. – Det vil være berigende, både for den enkelte og for at kunne løse tidens store spørgsmål.

Mit Nytårsfortsæt: At fortsætte og udbygge det kulturelle, jeg kan bidrage med. Det er kunstforståelse, kunstnerisk arbejde. Jeg vil tilbyde kurser, guidede kunstture på aktuelle udstillinger, kunstrejser, foredrag, undervisning. Og gerne tale om det med andre, høre hvad andre har at bidrage med. .

Måske kan jeg lave en lille ‘kulturblog’ på min hjemmeside – og dette indspark kan være en start.

Vi kan bruge mange negative ord om verden omkring os. F. eks. bliver det nu virkelighed: DR kommer til at sende endnu mindre kultur, endnu mindre sammenhængsskabende journalistik osv… Det er et prioriteringsspørgsmål: Kultur er ikke SÅ vigtigt som altmuligtandet i disse ‘sparetider’!! – jo der er nok at brokke sig over på den store og den lille scene at . Men PYT. Vi kan individuelt gøre noget positivt. Sammen. Måske opdager vi, at vi ser alle ting ved hjælp af det samme lys. Jeg tror, det var derfor Edvard Munch valgte lige det motiv til universitetets aula?

Godt Nytår 2020

Venlig hilsen

Ove Frankel

Nyhedsbrev fra Ove Frankel

Nyhedsbrev fra Ove Frankel

Michelangelos Moses, Mennesket der kan gennemskue.
Michelangelo: Moses.

Hvad skal vi dog med kunst? Kunst er jo – næsten pr definition – ikke til nogen nytte? Derfor skal kunst opleves snarere end forklares. Kun ved at opleve kunst kan man forstå den. Men hvordan oplever man kunst. Det har jeg arbejdet utrætteligt med i den sidste halvdel af mit liv: Jeg har holdt kurser og kunstrejser sammen med mennesker, der derved har lært at værdsætte kunst på deres helt individuelle måde. Og individuelt er netop nøglen til kunstforståelse, for kun individuelt kan vi være frie mennesker. Fremtidige – og stadig uhyppige – nyhedsbreve om Udviklingskunst vil uddybe dette tema. ‘Kunst -Individuel forståelse – Frihed’.

Nyhedsbrevet indeholder oplysninger om mine kommende kursus og rejseaktiviteter.

Du kan få mit nyhedsbrev om Udviklingskunst ved at skrive dit navn og email nedenfor. Og du kan altid afmelde.

[mc4wp_form id=”3737″]

Den malende digter: Marsden Hartley

Den malende digter: Marsden Hartley

Til den navnløse   

 • Du, der har magt over alt obskurt,
  Lyt – Kom her over, sid ved min side
  og lad mig sige de til, jeg gerne vil sige –
  Jeg ønsker ikke kunstige himle eller noget af den slags!
  Jorden er så meget mirakel som jeg kan kende.
  Jeg levede og blev opfostret i drømmens magi,
  klare flammer og dybsindig latter
  hele vejen rundt om min sydende ramme.

  Hartley 1940-43 Oversat af Peter Laugesen.
Hartley: Vindue mod havet

Kunstbetragtning og digte på Louisiana

Den 9. januar kl 11:00 – 13:30 eller 10. januar kl 14:30 – 17:00

Tilmelding: Info@udviklingskunst.dk Pris 125 kr (mobilepay 40372038)
Marsden Hartley:

Marsden Hartley:

Jorden er det eneste under, jeg kender.

Mennesket, der er hjemme i verden? Hartley vækker spørgsmål. Som vi vil forsøge at forstå ved at iagttage hans kunstværker sammen på Louisiana Det kan vi se frem til på den anden side af Jul og Nytår: Den 9 og den 10 januar.

Tilmelding: Send mail til info@udviklingskunst.dk med oplysning af navn, telefonnummer og hvilken dag du vil deltage. Pris kr 125 til MobilePay 40372038

Edvard Munch Aula 3

Edvard Munch Aula 3

På væggen til venstre et tilsvarende billede , men her i et ret goldt landskab. Historien, hedder det. Se mere om dette i næste indlæg. En gammel, slidt mand i laset tøj fortæller en dreng historien. Også dette billede domineres af et træ. Et vældigt egetræ, der ligesom træet på Alma Mater, befinder sig længst væk fra ‘Solen’. Træet har voldsomme rødder, der knuger sig fast i klippegrunden, en stamme, man forundres over, og en krone, der rækker sine grene ind over den gamle historiefortæller.

Edvard Munch: Historien. Universitetets Aula Oslo